Ameliyathane Temizliğinin Önemi
Çalışma alanının hijyeni, havalandırma sistemi, malzemelerin kalitesi, bakım, temizlik ve dezenfeksiyon prosedürleri gibi hususlar önemlidir. Yüzeylerde hijyen sağlanırken ortam havasına çeşitli yapı ve boyutlarda parçacıklar karışır.
Partikül madde, ortamı ve ameliyathanede bulunan kişileri kirletebilen patojenik mikroorganizmalar için bir araç olabilir.
Ayrıca, cerrahi aktivite sırasında bu tür partiküllü maddelerin yüksek seviyelerde kontaminasyona neden olabileceği göz önüne alındığında, bunun ortadan kaldırılması veya ulaşılabilir en düşük değerlerde tutulması gereken bir risk faktörü olduğunun önemi ortaya çıkar.
Ayrıca bakım sırasında, kontaminasyon yol açabilecek partikül madde ve mikroorganizmaların birikme riski en fazla olan alanların genel olarak yatay yüzeyler olduğu, dolayısıyla yıkama ve dezenfeksiyon prosedürlerinin daha sık uygulanması ve periyodik olarak gerekli önlemlerin alınması gerektiği de dikkate alınmalıdır.
Çevrenin Temizlik İşlemleri
Ameliyathanelerde temizlik faaliyetleri temel bir rol oynamaktadır.Bu nedenle yeterli çevresel hijyen protokollerine uyulmalıdır. Örneğin; deterjan ve dezenfektan solüsyonları ile yıkama ve ıslak toz alma gibi işlemler, kirlenmiş parçacıkların havada yayılmasını önlemeyi amaçlayan önlemlerdir.
Ayrıca, işletmedeki hem günlük hem de periyodik yapılacak çevresel temizlik operasyonlarında,çalışan ve hastanın güvenlik düzeyini garanti edecek kesin teknikler benimsenmeli ve uygulanmalıdır.
Çalışna Alanları ve Farklı Temizlik Seviyeleri
Hastanelerde operasyonların yapıldığı alanlar; kullanım amacı ve güvenlik düzeyine göre farklı hijyenik seviyelerin garanti edildiği odalardan oluşur.
Odalar genellikle mikrobiyal yükün kabul edilebilirlik derecesine ve ortamların diferansiyel basıncına bağlı olarak farklı bölgelere ayrılır:
- Bölge A: Ameliyathane, hibrit oda, el yıkama, indüksiyon ve uyandırma
- Bölge B: Sterilizasyon/dekontaminasyon alanı
- Bölge C: Ofisler, dinlenme alanı, temiz depolama, filtre alanı, koridorlar
- Bölge D: Kirli malzeme ve atık odası, koridorlar
- Bölge E: Personel soyunma odaları ve tuvaletler
Genel olarak ameliyat birimi, yüksek derecede uzmanlaşma ve sağlık hizmetlerinin yayılarak sunulmasını amaçlayan organize bir yapı olarak tanımlanabilir. Dolayısıyla cerrahi aletler ve vücuda giren veya hastanın dokuları veya yüzeyleriyle temas eden her şey steril olmalıdır.
SON HABERLER:
İmalat sanayi: operatörler ve üretim için en yaygın riskler
İmalat sanayi: operatörler ve üretim için en yaygın riskler
Enfeksiyon Riski Partikül Madde İle Ameliyathaneye de Ulaşıyor
Ameliyathane Temizliğinin Önemi Çalışma alanının hijyeni, havalandırma sistemi, malzemelerin kalitesi, bakım, temizlik ve dezenfeksiyon prosedürleri gibi hususlar önemlidir. Yüzeylerde hijyen sağlanırken ortam havasına çeşitli yapı
Sinema ve Tiyatro Gibi Eğelenceyi Simgeleyen Mekanlar Nasıl Temizlenir
Yerden Koltuklara Kadar Her Yerde Kir Vardır Pandemi ile sinema ve tiyatrolar gibi kapalı eğlence mekanları şüphesiz ki zorlu bir tarihsel dönemden geçti. Güvenli bir
Diş Laboratuvarlarında Gürültü Kirliliğinin Neden Olduğu Hasarlar
İnsan Organizması ve Gürültü Her insan gün boyunca az ya da çok yüksek sese maruz kalır.Örneğin yüksek sesli müzik çalarken. Bu stresli bir sestir.Ancak stresli
Otellerdeki Yatak Böcekleri Baş Edilmesi Zor Bir Veba Gibidir
Onları Nasıl Tanıyabiliriz Seyahat etmeyi ve otellere sık sık gitmeyi sevenler için herkesin kaçınmak isteyeceği bir sorun sinir bozucu küçük yaratıklardır.Vücudumuzu sokmaları son derece sinir
Öğrenci Yurtları
Öğrenci yurtlarında, oda ve koridor temizliği yapılırken, komşu odaları ve öğrencileri rahatsız etmeden hızlı ve etkin temizlik yapmak önemlidir. MERVAKS Merkezi vakum sistemi, temizlikten daha