Ev içindeki hava kalitesi

Mikro toz konu olduğunda dikkate alınması gereken ilk unsur evlerimizde soluduğumuz havanın kalitesi olmalıdır. Kirleticiler, evimizin içine yerden veya havadan süzülerek dışarıdan gelir. Ancak binanın kendi içinde de kirletici kaynaklar vardır. Bir binanın içindeki kirletici kaynaklar genellikle aşağıdaki iki faktör nedeniyle oluşur.

  • Dışarıyla olan hava değişiminin zayıf olması (Böylelikle kirleticiler birikme eğilimi gösterir);
  • Bina içinde kullanılan cihaz veya sistemlerin kirletici maddeleri dışarıya atamaması.

Kirleticiler, İç mekânda kendilerini gazlar, buharlar veya parçacıklar şeklinde gösterir. Detaya inersek, partikül madde; atmosferik toz, ince toz özetle toplam asılı toz anlamına gelir.  Tüm bu tozlar, havada asılı kalan lifleri, metalleri, silikaları, sıvı veya katı kirleticileri ve karbonlu parçacıkları içerir. Bu parçacıklar; toz, polen, hayvan alerjenleri, asbest, cam elyafları, yanma parçacıkları, mantar sporları vb.  inorganik veya organik nitelikte olabilir.

Mikro tozların sağlığa etkileri

 

 

İnce toz olarak adlandırılan mikro tozların çapları 2,5 mikrondan daha küçüktür ve çok tehlikelidir. O kadar küçüktürler ki burun ve bronşlar tutamaz. Teneffüs edildikten sonra direkt kan dolaşımına karışırlar ve yaklaşık 40 dakika sonra vücudun tüm organlarına ulaşırlar. 

Mikro tozlar ayrıca, havadaki ağır metaller ve bakterilere bağlanıp, bunların da vücuda girmesine izin verirler. Bu nedenle bu ince parçacıkların her zaman bulunduğumuz binadan dışarı atılması gerekir. Dünya Sağlık Örgütü’nün araştırmalarına göre havadaki ince toz miktarının artması günlük ölümlerin artmasına neden olmaktadır.

Ev içine nasıl geliyorlar ve neden yapılmışlar

Mikro tozlar; yerden veya havadan süzülerek rüzgarın veya sıcaklık değişimi nedeniyle oluşan hava akımları ile taşınarak evlere giriyorlar.

Ancak binanın içinde de kirletici kaynaklar var. Mikro tozlar, 3 farklı türde kirleticilerden oluşur. Bunlar; akarlar; polen; bakteri ve virüsler.

 

Akarlar

 

 

Toz akarı, yaklaşık 0,3 mm uzunluğunda mikroskobik bir örümcektir. Akarın yaşamak ve üremek için ışıksız, sıcak ve nemli bir ortama ihtiyacı vardır. Özellikle insan ve hayvan derisi pulcukları ile beslenir. Yataklar kesinlikle en sevdiği ortamlar arasındadır

Bir çay kaşığı toz, ortalama 1.000’e yakın akar ve 25.000 topak dışkı içerir. İnsanlarda alerjiyi tetikleyebilen ana alerjen akar dışkısıdır. (Bir günde her akar 40 küçük dışkı topu üretebilir).  

Toz akarı alerjisinin ana belirtileri burun tıkanıklığı, hapşırma, soğuk algınlığı ve kırmızı gözlerdir. Evin içindeki mikro toz varlığının mümkün olduğu kadar azaltılmasıyla tedavi edilebilir.

SON HABERLER:

Yurtlar

Öğrenci Yurtları

Öğrenci yurtlarında, oda ve koridor temizliği yapılırken, komşu odaları ve öğrencileri rahatsız etmeden hızlı ve etkin temizlik yapmak önemlidir. MERVAKS Merkezi vakum sistemi, temizlikten daha

DEVAMINI OKU

İLETİŞİM FORMU


İLETİŞİM FORMU