Diş laboratuvarlarında çalışanlar için potansiyel risk ve tehlikeler

Diş laboratuvarlarında gerçekleştirilen günlük faaliyetler sırasında, kullanılan tehlikeli kimyasallar,  hassas makine ve ekipmanlar çalışanlara potansiyel riskler sunar.

 

Bu ekipmanlar sıyrık,yara ve yanık riskine yol açarken, diğer yandan laboratuvarda işlenen materyallerin kendisi çevreye yayılıp teneffüs edildiğinde  tehlikeli hale gelir.

Sadece bu da değil, diş laboratuvarları, biyolojik ajanları kasıtlı olarak kullanmamakla birlikte, bazıları ile temas edilebilen biyolojik tehlikenin olabileceği işletmelerden biridir. Bu nedenle biyolojik ajanlara maruz kalma ve bulaşma senaryoları ile farklı patojenite ve virülans derecelerini dikkate alan doğru risk değerlendirmesi yapmak önemlidir.

BİLGİ

Çeşitli araştırmalara göre bir diş teknisyeni yılda ortalama 10-12 kg zararlı maddeye maruz kalmaktadır.

Sağlık için önlem alınmalıdır

Etkili ve geniş çaplı önlem alabilmek için üstesinden gelinmesi gereken en büyük zorluk, diş laboratuvarlarında çalışan kişilerin; kendileri için çalışma ortamının temizlik ve dezenfeksiyonunun ne kadar önemli olduğunu anlamaları ve bunu bir kültür haline getirebilmelidir.

Çevrede hijyeninin uygun bir şekilde sağlanmış olması, tozun solunmasını önemli ölçüde azaltmakla kalmaz, aynı zamanda yabancı cisimlerin (reçineden metal tozuna kadar) göze girme olasılığını sınırlar, bu hafife alınmaması gereken önemli bir faktördür.

İnce toz emiciler

Diş laboratuvarlarında ince tozların emilmesi için mobilden, sabit cihazlara kadar çeşitli vakum makineleri vardır. Ancak, önemli olan mümkün olan en düşük seviyede gürültü çıkarması ve iş istasyonları (tezgahlar) için vakum gücünün ayarlanabiliyor olmasıdır.

Bu işletmelerde vakum makinelerinin  temel olarak iki rolü vardır; bir yandan solunan ince toz seviyesini, diğer yandan genellikle hafife alınan işitme sistemine verilen hasarı azaltıyor olmalıdır.

 

SON HABERLER:

Diş Laboratuvarı

Yüksek Alan Temizliği Daha Kolay

Klasik “Riskli” yüksek alan temizliği Klasik yüksek alan temizliğinde, merdiven,forklift yada vinç ile yükselerek temizlenecek alan ulaşılıyor. Bu şekilde yapılan temizlikte daha fazla personel kullanılıyor,

DEVAMINI OKU
Sağlık Tesisleri

Özel Klinikler

Hızlı hasta sirkülasyonu olan sağlık tesislerde farklı semptomoloji ve potansiyel enfeksiyon riski yüksektir. Genel pratisyenlerden uzmanlara tüm çalışanlar risk altındadır.  Virüs, bakteri ve patojenlerin etkisiz

DEVAMINI OKU
Sağlık Tesisleri

Huzur Evleri

Huzurevlerinde,  konukların ve onlarla ilgilenen personellerin sağlığının korunması için iyi bir temizlik yapılması çok önemlidir. Yüzeylerde bulunan tozun içinde zararlı kirleticiler vardır. Kapalı ortamlarda kaldığımız

DEVAMINI OKU
Sağlık Tesisleri

Hastaneler

Hastanelerde; sağlık çalışanlarının iş kalitesinin artırılması gerekir. Bu nedenle temizlik ve sanitasyon işlemlerinde uygun ekiplmanlar kullanılarak mikroorganizmaların yayılma olasılığı azaltılmalıdır. Hastanelerde temizleme prosedürleri; yüzey kontaminasyonunu

DEVAMINI OKU

İLETİŞİM FORMU


İLETİŞİM FORMU